Gisteren zag ik in de uitgebloeide munt een tuinhommel.
Er zat niet veel leven meer in ,als je dicht bij kwam vloog hij niet weg maar bleef zitten met zijn poten in een verdedigende houding.
Elk najaar sterven hommels alleen de koningin blijft leven om na de winterslaap een nieuwe hommelkolonie te beginnen.
In het voorjaar gaat ze opzoek naar een plek om het nest te maken ,dat maakt ze van plantenmateriaal.
Dan legt ze de eitjes en bevrucht ze met het zaad van het mannetje wat ze de hele winter bewaard heeft.
De eerste larven worden werksters ,zij halen nectar en stuifmeel .
Als de kolonie groot genoeg is verandert de feromoonproductie van de koningin en legt ze onbevruchte eitjes waar de mannetjes uitkomen.
De larven die meer voedsel krijgen worden nieuwe koninginnen .
De mannetjes vliegen steeds dezelfde route waarbij ze een geurstof afzetten om de koningin te lokken.
Na de paring gaat de koningin opzoek naar een plek om te overwinteren en het mannetje gaat opzoek naar een andere koningin.
De Tuinhommel (Bombus hortorum)
Zwartbehaarde hommel met twee heldergele banden op borststuk en één op eerste achterlijfsegment,
achterlijfspunt wit behaard. Tong zeer lang, vrijwel even lang als totale lichaamslengte.
Vrijwel alle landschapstypen, maar heeft een voorkeur voor iets vochtigere gebieden. Eén van de weinige hommelsoorten die ook in vochtige, donkere bossen leeft. De soort doet zijn naam eer aan en komt ook veelvuldig in tuinen voor.
De soort heeft vanwege zijn zeer lange tong een sterke voorkeur voor een aantal plantensoorten met lange bloembuizen. Wilde kamperfoelie wordt vrijwel uitsluitend door deze hommelsoort bezocht. In agrarische gebieden vooral op witte dovenetel en gewone smeerwortel, in moerasgebieden op gele lis, in bossen op gewoon vingerhoedskruid en in het stedelijk gebied voornamelijk op lipbloemen. Ook foerageert deze hommel graag op rode klaver, maar moet daarbij veelal het middelste paar poten gebruiken om het lichaam zover omhoog te drukken dat hij zijn lange tong in de bloembuizen kan steken, soms zelfs zover dat het voorste paar poten de bloem niet langer vasthoudt.
Deze tekst is afkomstig uit het manuscript van het boek De Nederlandse bijen, dat eind 2012 gepubliceerd wordt als deel 11 van de serie Nederlandse Fauna.